I morgen er det Luciadagen, og da må man jo bake lussekatter, så her kommer oppskriften! (Funnet HER.)
"Lussekatter er forøvrig mystiske greier. De søte, gule bakverkene som smaker av boller og safran er kalt opp etter Lucifer, djevelen selv. Skikken med lussekatter skal ha oppstått i Tyskland på 1600-tallet. Djevelen, i form av en katt, ga de slemme barna juling, mens Jesus, i skikkelse av et barn, delte ut boller til alle snille barn. For å holde den lyssky djevelen unna, ble bollene farget med «lysende» gult safrankrydder. De lyse bollene skulle dermed skremme bort Lusse, altså Lucifer."
Ingredienser til 16 stk.:
75 g margarin
2,5 dl melk
25 g gjær
1 g safran (det som gir gulfargen, kan droppes)
75 g sukker
Bittelitt salt
1 ts kardemomme
7 dl hvetemel
1 dl rosiner
Fremgangsmåte:
1. Smelt margarinen. Tilsett melken, og ta gryta bort fra varmen.
2. Smuldre gjæren i en stor bakebolle.
3. Hell over melkeblandingen, og la det stå i noen minutter.
4. Tilsett deretter sukker, salt, kardemomme og safran.
5.Ha deretter i tre fjerdedeler av melet, elt deigen godt, og spe med mel til den er passe fast.
6. La deigen heve under plast på et lunt sted til dobbel størrelse.
7. Forvarm stekeovnen til 250 °C.
8. Kle to stekebrett med bakepapir.
9. Strø litt mel på kjøkkenbenken, ha utpå deigen og elt den godt.
10. Del deigen først i fire like emner, del de deretter også i fire.
11. Trill emnene til lange fingertykke pølser, minst 15 centimeter men helst lengre.
12. Form ulike lussekatter, bare fantasien setter grenser!
13. Legg de ferdig formede lussekattene på stekeplaten og la dem heve under håndkleet på et lunt sted i ca 20 minutter. Pensle med vann eller olje og pynt med rosiner.
Stek lussekattene i seks til åtte minutter – de blir fort ferdige!
Håper de smaker, og ha en fin Luciadag!

Det passa bra Signe :-) nå blir det bakst !
SvarSlett